Ódinn belønner sine bedste krigere

Video

Danir flóðrifs útvés
knáttu lúta fyrir [þeim],
þá er ættir funhristis Jólnis
stóðu fasta,
Daner fra skærgården ved (det nordlige) jætteland
faldt på knæ foran dem (krigerne),
da ætten af Jólnirs(Julens herre/Odin) krigere
stod fast

Jólnir var et heite, dvs. dæknavn, for Odin og betyder “Julens herre.” Jölfödur er et andet og betyder Julens fader.
Shamanen/Odins hovedopgave ved juletid, er mentalt at rejse over skyerne til den næste verden og bringe gaver af visdom fra guderne/forfædrene tilbage til menneskene på jorden.
(Red.)ordet “høj/højt” i den sydvestjydske kystdialekt blev udtalt “Hoe/Hoo”. Derfor siger julemanden altid “Hoo, Hoo, Hoo!” eller “højt, højt, højt!”.
Vore Shamen og formentlig ligeledes nogle af de krigere, der foretager det mentale hamskifte til “berserkar” har benyttet en eller anden form for saft fra den røde fluesvamp også kaldet “Fly Agaric”. Begrebet “Fly Agaric” eller “*fleogan aga ric” kan derfor betyde “svævende til Herren efter råd”, og det er netop hvad Shamanen gør under ekstasen “woð”. Efter at have modtaget råd fra Herren/forfædrene (m/k) vender Shamanen/Julemanden tilbage til os alle i nutiden, og giver visdom og råd fra forfædrene (m/k), den største gave af alle
Det er kemisk bevist at den narkotiske effekt af fluesvampen bibeholdes i urin, kød og blod, og kan overføres mellem dyr og menneske med uændret styrke. Det vides også at rensdyr spiste fluesvampene. Derfor har man ofte kunne observere at rensdyr og hjorte begyndte at “flyve”. Herefter har vi billedet af den flyvende Shaman med flyvende rensdyr på vej med gaver.
ADVARSEL: DET ER FORBUNDET MED ABSOLUT FARE FOR LIV AT INDTAGE DEN RØDE FLUESVAMP. Jeg havde(trods min adfærd;)) IKKE indtaget fluesvamp eller nogen andre former for narkotika da denne film blev optaget.
Den traditionelle sibiriske vinterbebyggelse, kaldet en yurt, havde et røghul i taget, holdt oppe af en birkestamme. Ved vintersolhverv gik Shamanen ind i yurten ved at kravle ned gennem røghullet. Han gennemførte herefter sine ceremonier, og forlod yurten op af birkestammen og ud gennem røghullet igen.
Det er derfor julemanden ankommer gennem skorstenen eller ildstedet og går derfra igen via samme vej.
Nordboere er også det eneste folkeslag der har kræmmerhuse fyldt med nødder og gode sager på juletræet. Dette er en direkte videreførelse af Odins skik med samme gavegivning ved vintersolhverv hvert år til sine krigere.
*I germansk tradition under julefesten i december, fortælles Odin at lede et jagtselskab gennem luften ridende på sin magiske hest ‘Sleipnir’ hen over himlen. Børn ville placere støvler fyldt med gulerødder og hø tæt ved skorstenen, så Odins flyvende hest kunne spise af det. Odin belønnede børnene ved at erstatte deres ofringer med gaver og slik. *Kilde: Essay af Neil Kramer, oversat af Morton H. https://sites.google.com/site/paradigme2010/juleimperiet
I Folketroen bor “Fyns Hoved Manden” på Fyns Hoved. Han ankommer på sin hest den 23. december om aftenen på Moders Nat — (Lille)-Juleaften og rider mod syd og derefter mod Vest ( dvs. mod Odense – Odins ø).
Han er på vej for at redde en mø, men bliver afvist hvert år. Han afslutter sit redningsforsøg og vender tilbage til Fyns Hoved om natten den sidste julenat (dvs. på den 12. julenat mellem 4. og 5. januar).
“Fyns Hoved Manden” er naturligvis Jólnir/Julens Herre, Jölfödur/Julens Fader, Odin, Shamanen/Kongen på Sleipnir.
*Oprindeligt havde julemanden otte rensdyr(Red.). Rensdyret tilhører hjorte familien, og er i familie med skovens konge, kronhjorten. “Vinter Kronhjorte Guden”, eller den “Store Yule Kronhjorte Gud”, har lignende egenskaber som julemanden, da han menes at være allestedsnærværende. Denne kronhjortegud er identisk med den keltiske Herne, og Odin. *Kilde: Kim Andersen http://tagryggen.dk/article/print/468.html
Vi ser ligeledes den helt unikke skik med gavegivning fra Julemanden/Odin til os videreført af Jarl æt, konge og stormænd, i 1000 tallet e.Kr. Snorre beretter at Eirik Jarl (963-1024) på den 8. juledag gav julegaver til sine mænd. Kongen synes at give en kostelig kappe til sine bedste krigere. At det sker på den 8. juledag er fordi denne dag er skiftedag for Hirden iflg. Vederloven.
Vi ved at Odin ved vintersolhverv den uddelte frugt og nødder til sine krigere. At Odin denne dag har røde klæder på skyldes at røde klæder udelukkende blev brugt af krigerstanden og tempelpræsterne hos såvel Samaterne som Skyterne. Dette vides med sikkerhed fra gravfund. Rød var den symbolske tilknytning til ild. Beviset foreligger fra en grav fundet ved landsbyen Porogi Kiev, Ukraine. I graven, dateret til 1.århundrede e.Kr., var resterne af en rød læderjakke, røde bukser fastgjort med en rød læderrem med et bæltespænde af bladguld over jern. Jakken havde fåreskinds foring og var fastgjort med to fibulae. Håndgrebet på hans korte sværd var rødt læder. Den begravede mand menes at være en høvding af Aorsi-folket, som jeg mener er identisk med Ase-folket. Hans påklædning er oprindelsen til julemandens tøj.
Kilde: Flemming Rickfors
http://verasir.dk/index.php

Advertisements